** L’any 2015, en Lluís Estrada Canal, segona generació de pastissers la Pastisseria Canal (ara Canal Mervier) creava un pastís homenatge al músic o a l’obra del músic Albert Guinovart. La idea era fer un pastís en la línia de grans icones com el Massini, el Sacher, la Sara o la Selva Negra. Pastissos que aparentment són molt senzills, però que, precisament per la seva senzillesa i encertada combinació d’ingredients han esdevingut clàssics omnipresents a les pastisseries de Catalunya i d’arreu. Una tradició que l’establiment va recuperar incorporant tècniques innovadores però conservant els cànons estètics del segle XIX.
Pa de pessic de xocolata, nata muntada amb praliné d’avellanes, melmelada de taronja i un bany de xocolata i avellanes són els ingredients que formaven aquest pastís. Tant l’estètica com el sabor evocaven els pastissos clàssics, però també guardaven un esperit contemporani i cosmopolita, com la trajectòria del pianista i compositor català. Per elaborar-l’ho, van comptar amb l’ajuda del cuiner Jaume Biarnés, en aquell moment a la Fundació Alícia, professional amb una gran experiència en les receptes històriques i un apassionat de la música fet que va ajudar a fer aquest maridatge entre música i pastisseria.
La darrera creació homenatge, presentada el novembre de 2021, és el pastís Irene, dedicat a la soprano sueca Iréne Theorin, en ocasió del reconeixement que la Fundació Victòria dels Àngels li va fer durant el festival Live Victoria celebrat el mateix mes a Barcelona. El pastís en qüestió sorgeix d’un triple homenatge a la soprano sueca. La base de galeta especiada transporta als seus orígens, a la pastisseria del centre i nord d’Europa; la crema de vainilla, una debilitat personal confessada per l’artista; i les pomes daurades (saltades), un referent wagnerià de primer ordre on ha destacat professionalment arreu del món.
Un producte exclusiu de caps de setmana i per encàrrec, fet al moment i per gaudir-lo el mateix dia amb el que volen que transcendeixi aquesta combinació de tres sabors amables en perfecte harmonia i a més, que, qui ho desitgi la incorpori a les seves elaboracions per la qual cosa regalen la recepta a tothom qui la vulgui.