Fava de Cacau
Michel Willaume

Michel Willaume

EL “THINK PASTRY” CAMPIÓ DEL MÓN DE LA PASTISSERIA

Nascut a Nantes, s’ha format i ha treballat en diverses pastisseries de França. Ha estat  cap executiu a Ritz Carlton de Barcelona i​​part de l’equip del Campionat del Món de Pastisseria de Lió el 2001; ha viscut als EUA i el Japó i el 2006 va fundar Think Pastry. 

Director actual de Think Pastry, consultora amb seu a Barcelona, ​​treballa amb empreses de renom, amb escoles culinàries, restaurants i botigues de luxe. Michel vol compartir la seva filosofia i el seu ofici transformant pensaments en realitat! 

Per a Michel no hi ha distinció entre pensar i fer. Per a ell, això significa viure la vida amb tot el que ha d’oferir, des de viatjar pel món fins a vincular la major diversitat de cultures, conèixer persones apassionades pel que fan i intercanviar idees i inspiracions amb aquestes. 

Explica que la filosofia Think Pastry es pot resumir en quatre frases:

El coneixement és fonamental

Experimentar ho és tot

Escoltar atentament és la millor manera de satisfer les necessitats de les persones

Transmetre és compartir el pensament, la qual cosa genera un cercle virtuós 

Aquesta noció de compartir va un pas més enllà pel que fa als vincles que Michel estableix entre diferents formes de creativitat. 

Assegura que la clau per progressar és passar d’una disciplina a una altra i ens posa com a exemple d’aquesta afirmació el fet que la pastisseria s’inspiri cada vegada més en la recerca constant de noves combinacions de sabors que fa la gastronomia i que la creativitat visual a la pastisseria tingui un efecte continu en la gastronomia. Explica que en tots els camps culinaris hi ha hagut un enorme augment de coneixements, tant tècnics com culturals i que ha enderrocat les barreres entre el passat i el present i pot utilitzar el sentit de la fruita per al seu pare i el seu avi per predir-ne el gust, però també pot explorar i adoptar noves tècniques basades en coneixements científics recents. És per això que, segons ell, el concepte Think Pastry no és abstracte ni purament estètic. Es tracta d’investigar tècniques que produeixin aliments millors i més saludables i que també permetin utilitzar ingredients disponibles fàcilment en processos de producció eficients, perquè la major quantitat possible de persones tinguin accés a aliments de bona qualitat. 

Michel intenta associar mentalment diferents sabors, com una herba i una fruita, abans de fer-ne proves. Imagina coses i, en pensar-les, expressa sentits i en transformar-les en realitat expressa la sensibilitat original. És per això que l’ensenyament és tan important per a ell, perquè les persones motivades realment volen fer això: desafiar-se a si mateixos per canviar allò que tenen a la ment i fer-ho realitat. I assegura que hi ha màgia en barrejar imaginació i disciplina amb tècnica i creativitat, ja que has de pensar simultàniament dins dels límits del coneixement físic i fora de la cotilla de la convenció. 

Treballa amb una àmplia quantitat de persones i empreses diferents; des d’aprenents que volen aprendre els fonaments de la pastisseria fins a empreses consolidades que volen innovar i explorar possibilitats fora de la seva zona de confort. Té la seva pròpia forma d’ensenyar adaptant-se als seus interlocutors específics. Tècnicament, li agrada explicar totes les receptes, tots els ingredients, tots els mètodes i processos d’una manera que la gent entengui i que, en última instància, els permeti pensar per si mateixos. Ens demanarà literalment que pensem en pastisseria, perquè si aprenem a pensar, aprendrem la lògica de la pastisseria i, la majoria de les vegades, ja en sabem la resposta. Només necessita ajudar-nos a buscar-la a les nostres ments i portar-la al món. 

Després deixa que cada individu trobi la seva pròpia fórmula per a l’èxit. I, potser, rep tant, si no més, del que ha donat.